Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kyrkvaktare Axel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Torp

Begrafning strax före kl. 11 och alltid på söndag, men om det är någon mera framstående person, då er det hvardag, är mer högtidligt då. Kan vara en 5 á 6 lik som sättas på liksalm och få stå tills klockan börjar ringa, då bärs de liken till kyrkan eller också till grafven.

De som bära liket skola ha litet extra, bjudas på graföl hela skattelaget, byns nästan alla medlemmar bli bjudna, om det är någon äldre, om det är någon yngre, blir det mera ungdom. Vintertid håller man till inne i kykran, om det går för sig, men mången gång händer det att det är fattighjonlik, och de sättas ner under veckan. De begrafas ute, och då får de andra också göra det så att det blir på ett ställe, men är det mycket kallt blir det väl också inne i kyrkan och då får prästen begrafva på två ställen.

Ur Hammarstedtska arkivet. . Döden I.